Prednáška Mgr. Maríny Čarnogurskej, CSc. - Základy tradičnej čínskej filozofie a etiky

Dňa 27. marca 2014 sa veľa z nás stretla za jedným cieľom. Tým cieľom bola prednáška
Mgr. Maríny Čarnogurskej, CSc., ktorý niesla názov Základy tradičnej čínskej filozofie a etiky.
               

Mgr. Marína Čarnogurská, CSc s doc. PhDr. Jozefom Lysým s darčekom pre našu katedru 

Marína Čarnoguská sa narodila 11. júna 1940 v Bratislave v rodine významného slovenského politika a poslanca za prvej Slovenskej republiky a jeho manželky Kristíny. Marína Čarnogusrká mala štyroch súrodencov: bratov Ivana, Pavla a Jána a sestru Oľgu. V roku 1963 nastúpila na Filozofická fakultu Univerzity Karlovej v Prahe, kde v rokoch 1963 až 1969 študovala sinológiu a popritom od roku 1964 do roku 1970 doštudovala ešte filozofiu. V roku 1970 získala svoj magisterský titul, avšak v neskoršom období sa dostala do konfliktu s vtedajším komunistickým režimom a bola jej zakázaná publikácia až do pádu komunizmu. V roku 1990 opätovne začali vychádzať jej knihy a v roku 1991 získala titul CSc. V tom istom roku nastúpila aj do Slovenskej akadémie vied ako sinologička, kde pracuje až do súčasnosti. Okrem toho prednáša na viacerých univerzitách.

Atmosféra hodiny bola skvelá. Rozprávanie bolo podložené názornými prezentáciami

Z jej tvorby je možné napríklad uviesť preklady Konfucius: Rozhovory a výrokyA riekol Majster...Lao-c´: Tao Te ťing, ktorú vydala ako spoluautorka s Egonom Bondym, ďalej knihy venujúce sa klasickým čínskym mýtom a rozprávkam - Príbehy dračích cisárov a Múdrosť starej Číny. Najviac hodnotený je jej preklad stredovekého románu od autora Cchao Sue- čchina s názvom Sen o červenom pavilóne, ktorý prekladala väčšinu svojho života.
Pani Marína Čarnoguská nás oboznámila predovšetkým s nám pomerne cudzím filozofickým smerom/ náboženstvom taoizmus, ako aj s osobnosťou najvýznamnejšieho čínskeho filozofa Lao- c´. Tiež sme sa mohli dozvedieť podrobnosti o jej živote, štúdiu, ale aj prekladateľskej práci a zahraničných cestách. Dalo by sa povedať, že z každého rožka troška, avšak vďaka tomuto komplexnému zhrnutiu viacerých tém  nám poskytla obraz o stredovekej, ale aj súčasnej Číne.
              

                     Lao c´- preklady od pani Čarnogurskej                                                

Praktické vysvetlenie taoistických zásad. 

V prípade väčšieho záujmu si môžete počúvnuť audio nahrávku prednášky, ktorá bola vyhotovená so súhlasom pani Čarnoguskej.


príspevok pripravila: Kika

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Auto Scroll Stop Scroll