Prednáška Mgr. Slavomíra Lesňáka, PhD.- Otázky zeleného terorizmu


doc. PhDr. Jozef Lysý, CSc. a jeho bývalý študent
Mgr. Slavomír Lesňák, PhD.



  Dňa 2. apríla 2014 o šiestej hodine večer sa uskutočnila prednáška s názvom Otázky zeleného terorizmu, ktorú viedol náš absolvent Mgr. Slavomír Lesňák, PhD., ktorý v súčasnosti pracuje na Masarykovej univerzite v Brne. Tu vyučuje predmety orientované predovšetkým na okruh etiky (Dejiny etiky, Systematická etika), však jeho koníčkom sa už počas štúdia stala tematika svetového terorizmu v rôznych formách.

  V rámci tejto prednášky pán doktor poskytol pohľad na tematiku zeleného terorizmu hneď z viacerých pohľadov, argumentoval logicky aj napriek tomu, že sám je zástancom ,,zeleného terorizmu“. V rámci tejto prednášky mohli prísť na svoje nielen nadšenci politológie, ale aj filozofie a etiky.

  Ekoterorizmus, teda zelený terorizmus je často charakterizovaný ako násilná ekologická činnosť a zásahy týkajúce sa práv zvierat. Hneď na začiatku sme boli upozornení, že táto definícia nie je úplne presná. Pán Lesňák uznal, že existujú dve väčšie skupiny ekoteroristov, tých, pre ktorých je riešením násilie a tých, ktorí veria, že je možné presvedčiť konzumný svet pomocou nenásilnej činnosti. V 80. rokoch sa však do povedomia verejnosti dostali predovšetkým radikálnejšie odnože ekoterorizmu, ktorých útoky zahŕňali ničenie majetku a dochádzalo aj k menším útokom na občanov. Takéto organizácie sú len raritou a majú už zväčša štruktúru undergroundových organizácii s teroristickými tendenciami.

  Na Slovensku je ekoterorizmus predstavovaný predovšetkým pacifistickou organizáciou Lesoochranárske zoskupenie VLK. Toto združene vzniklo 22. júla 1993 v Tulčíku (Prešovský okres). Jej vedúcim predstaviteľom je Juraj Lukáč a podľa niektorých zdrojov má štyroch riadnych členov a viac ako 900 dobrovoľníkov. Toto združenie sa na Slovensku preslávilo najmä vďaka skupovaniu stromov a zriaďovaniu lesoparkov, kde sa pokúšajú vytvoriť sebestačný a samo riadiaci ekosystém. V Českej republike existuje podobná organizácia s názvom DUHA.

  Na Slovenku je otázka ekoterorizmu stále nová, slovenský národ neprejavuje prílišný záujem o túto problematiku. Informovanosť obyvateľstva sa však neustále zvyšuje aj vďaka dokumentárnym filmom vznikajúcim na túto tematiku, rastúcemu počtu eko poslancov, ale aj pacifistickému postoju združenia VLK.

príspevok pripravila: Kika

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Auto Scroll Stop Scroll